Fejlesztő játék helyett tudatos játékválasztás

Általa megosztva: Aranyi Eszter In: Játék és a játékos nevelés fontossága : szerda, január 18, 2017 Komment: 0 Találat: 1516

Milyen játékot válasszunk gyermekünk fejlesztéséhez?

Fejlesztő játék helyett tudatos játékválasztás

„Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítsa tapasztalatait. Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy ki a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle. „(Varga Domonkos)

 

Játszani mindenki szeret. A gyerekek és a felnőttek egyaránt. A gyerekeknek viszont a játék kötelező. Kötelező, hogy a játékon keresztül tapasztalják meg a mozgás, az önálló és társas tevékenység formáit. Az együttműködés, szerepjáték, logikus gondolkodás lehetőségét. A játék önként és szabadon választott tevékenység amelyben nincs kényszer. Önmagáért a tevékenységért folytatott cselekvés, amely örömet okoz.

A játéknak többféle hatását és jellemzőjét ismerjük, íme néhány:

örömforrás

tanulás

konfliktus kezelés

feszültség oldás

személyiségfejlesztő hatás

 összeszerelő játék

Manapság nagyon népszerűvé vált a gyermekek fejlesztése. Ezzel szemben számos nézet és neves gyermekpszichológus is azt mondja, hogy a gyermeket nem kell fejleszteni (kivéve, ha speciális nevelési igényei vannak) csak egyszerűen meg kell teremteni neki a játék lehetőségét.

Az én véleményem, két gyermekes édesanyaként az, hogy hagyjuk játszani a gyermeket és figyeljük őt. Ha azt látjuk, hogy valamiben nem annyira ügyes, akkor olyan játékokat vegyünk neki, amivel a kevésbé erős területet fel tudjuk hozni.

Például, az én nagyobbik fiam nagyon szeretett kirakózni, illetve minden olyan játékot szívesen végzett, amihez ülni kell, el kell benne mélyedni és valamit alkotni lehet. Viszont azt megfigyeltem, hogy a mozgása kevésbé ügyes. Ezért amikor csak tehettem olyan játékokat találtam ki neki és játszottunk együtt, amiben ugrani, mászni, gurulni, dobni vagyis mozogni kell. Mivel ezeket a játékokat nem annyira szívesen végezte egyedül, ezért úgy tudtam rávenni, hogy mindig beálltam én is a játékba.

Ebben a megközelítésben szeretem használni a fejlesztés szót, ami nem is szó szerint fejlesztés, inkább valamilyen kevésbé jól működő terület erősítése.

Ha azt látjuk, hogy a gyermekünknek a korához képest nem túl jó a kézügyessége, akkor játszunk vele olyan játékokat, amivel ezt erősíthetjük.

Sok családban okoz problémát az, hogy folyton izeg-mozog a gyermek és nem tudják lekötni őt, un. asztali játékokkal (kirakó, társas, gyöngyözés stb.) ilyenkor ezt a területet kell erősíteni úgy, hogy hívjuk magunkkal a gyermeket játszani és nyugodtabb, gondolkodósabb játékot választunk. Nem baj, ha elsőre csak 5 percet tud figyelni. Folyamatosan növelhetjük a játékidőt.  A következő alkalommal próbáljuk lekötni picivel tovább, így növelve a koncentrációs időt.

 

Milyen készséget fejleszthetünk fejlesztő játékkal?

Fejlesztésnek különböző területeit ismerjük, a fejlesztő játékok is igyekeznek ezekhez igazodni.

Választhatunk

mozgás fejlesztő,

kézügyesség fejlesztő,

figyelem fejlesztő,

érzékelés, észlelés fejlesztő,

beszéd fejlesztő

és még számos egyéb terület fejlesztésére találunk játékokat. A fenti kategórián belül is több részterületet különíthetünk el, vizuális észlelés, auditív észlelés, nagymozgást segítő, egyensúlyt fejlesztő játékok.

A Kreatív Lurkó játék webáruházban ide kattintva, fejlesztési területek szerint kereshetsz játékokat

Figyeljük gyermekünket a közös játék során és tudatosan válasszunk neki játékot.

Mire figyeljünk a közös játék során?

A fejlesztő játék úgymint a játék egyetlen veszélye, ha kényszerré válik. Nem szabad ráerőltetni a gyermekre a játékot. Ha nincs kedve, vagy nincs kedve azzal a játékkal játszani, hagyjuk. Próbálkozzunk egy másik időpontban. Csak akkor tudjuk a játékot fejlesztésre használni, ha a gyermek partner benne és szívesen vesz részt a közös játékban. Ha nem a rendeltetésének megfelelően játszik az általunk tudatosan választott megfelelő területet fejlesztő esetleg jó drágán megvásárolt játékkal, ne adjuk fel! Hagyjuk, hogy játsszon úgy, ahogy szeretne, csináljunk a játékhoz kedvet, majd szépen beszéljük meg vele, hogy először úgy játsszunk ahogy te szeretnéd, a te szabályaid szerint, majd ezután vagy legközelebb viszont a játék szabályainak megfelelően kell majd játszani.

Önálló vagy közös játék?

Az önálló játék nagyon fontos a gyermekek fejlődésében. Az önálló játékra, ha megtanítjuk gyermekünket nagyon sokat segítünk neki majd az iskolai életében, mivel az önálló játékhoz, ugyanúgy mint az önálló tanuláshoz szükséges az a képesség, hogy a gyermek elmerüljön és koncentráltan figyeljen arra az adott tevékenységre amit éppen csinál.

Az önálló játék megteremtése: kezdjük el együtt, aztán hagyjuk őket (őt) egyedül is játszani. Úgy is lehet, hogy az önálló játékidőre egy régebben eldugott játékokkal megtöltött dobozt veszünk elő, így könnyebben le tudjuk kötni a gyermeket, hogy egyedül játsszon.

 

A mai gyerekek miben mások, kell –e valamire jobban figyelnünk?

A mai gyerekekkel véleményem szerint kicsit nehezebb mint korábban. Rengeteg hatás éri őket a televízióból, a számítógép és internet miatt. A mai kisgyerekeknek ezért az érzelmi életére, érzelmi intelligenciájára is érdemes külön odafigyelni, mivel a tablet, telefon miatt redukálódnak a társas kapcsolatok, a közös játékok, az együttműködésre való törekvés.

De ezzel együtt az a véleményem, hogy most már ezeket az eszközöket nem lehet teljesen kihagyni a gyerekek életéből. Viszont, ezt is mint mindent, lehet tudatosan és odafigyelve használni.

Szabhatunk idő intervallumot hozzá. Játszhatnak csak bizonyos napokon. Kereshetünk az interneten is fejlesztő játékokat. Nagyobb gyerekeknél mehet a játék idegen nyelven (ha már az iskolában tanulta a nyelvet). Kisebbeknek is kereshetünk idegen nyelvű oktató játékot.

 

Az alábbi kineziológiai gyakorlattal szintén segíthetjük gyermekünket a koncentrációban, fejlődésben. A gyakorlat a jobb és bal agyfélteke összehangolt működését segíti elő.

Álljunk fel és érintsük meg a jobb kezünkkel a bal térdünket, ezután a bal kezünkkel a jobb térdünket. Hagyjuk a karjainkat lazán lengeni. A mozdulat közben vegyünk mély levegőket. A gyakorlatból legalább 12 darabot (jobb-bal számít egynek) végezzünk, de ha kedvünk van hozzá, látjuk, hogy gyermekünknek tetszik a gyakorlat akkor természetesen többet is lehet.

Elvégezhetjük a gyakorlatot minden reggel.

 

Jó játékot kívánok!

 

Eszter

Kommentek

Hagyd a megjegyzésedet