Játékok szobában és kertben

Általa megosztva: Aranyi Eszter In: Mit játsszunk ma? : vasárnap, június 18, 2017 Komment: 0 Találat: 3066

Szabadtéri és lakásban játszható játékok

Milyen játékok jók a kertben és a lakásban egyaránt?

 

Mostanában elég szeszélyes az időjárás, ezért is célszerű olyan játékokat vásárolni, amelyekkel a kertben és a lakásban is egyaránt jókat tudunk játszani.

Nézzük, milyen játékokat találsz a Kreatív Lurkó játék webáruház kínálatából:

-      Egérteke:

A cuki egér formájú tekebábuk a kertben, strandon, de még a szobában is könnyen felállíthatók. A mókás mini figurákkal tetszőleges számú játékos játszhat.

A játék menete: meghatározzuk, hogy milyen messziről gurítjuk a golyót és hány körből áll a játék. Felállítjuk a bábukat. Minden bábu 1 pontot ér. Ha egy gurításból eldől az összes bábu, az 12 pont. Körönként mindenki háromszor guríthat. Ha az első gurításra ledőlt az összes bábu, és van még két gurításod, felállíthatod újra a bábukat.

 

-      Üveggolyó:

Sorgolyó

Húzzunk egy vonalat a kijelölt pályán. Minden játékos tegyen le egy golyót a vonalra. A kezében lévő golyóval próbálja eltalálni a saját golyóját. Ha ez sikerül, akkor jogot szerez arra, hogy a másik játékos golyóját is megpróbálhatja eltalálni.

Ezt is kétféleképpen játszhatjuk. Vagy a kimozdított golyókat visszatesszük újra a vonalra, vagy újra kimérjük a távolságot és onnan lehet újra gurítani.

Golyóbomba

Ezt két játékossal lehet játszani. Két kört kell rajzolni, amibe beleteszünk 3-5 üveggolyót. Ki-ki a sajátját. A cél az, hogy a kezünkben maradt golyókkal kibombázzuk a körből a saját üveggolyóinkat. Akinek elsőként sikerül kipöcköléssel, gurítással, lökéssel az összes golyót a körön kívülre tennie, az nyer.

 

Irány a vár!

Rajzoljunk egy négyzetet (vagy egy várat :-) ). Építsünk a golyóknak egy ferde pályát amin le lehet majd gurítani. Próbáljuk a golyókat a várba juttatni. Amelyik átgurul a váron az a "bankba" kerül. Akinek az üveggolyója bent marad a várban, elnyeri a bank teljes tartalmát.

Fessünk üveggolyókkal

Szükséges hozzá egy tálca, doboztető vagy karton lap aminek van vagy hajtunk peremet.

Vághatunk formákat is a papírból - például tojást, virágot - de lehet egy sima lap is az alapunk.

Kétféleképpen játszhatunk.

1., nyomjunk a papírra pici festéket és kezdjük el mozgatni a keretünket.

2., kis tálkákba tegyünk festéket, ebbe tegyük a golyókat, majd egy műanyag kanállal pecázzuk ki a festékes golyócskákat és azt tegyük a papírra.

Ahogy szaladgálnak a golyók a papíron, megfestik azt, egyedi mintákat alkotva a papíron.

 

-      Szappan kréta:

szappankreta

Délben amikor nagyon tűz a nap, nincs is jobb mint egy frissítő fürdő a lakásban. De ha már fürdés, akkor legyen ez is játék. A kádban használható színes szappan krétákkal igazi élmény a fürdés.

-      Zöldség jenga:

zoldsegjenga

A jenga bárhol játszható szuper játék. Kertben, strandon, lakásban. Ha nemcsak egyszerű blokkokkal játszunk, hanem szép kivitelezésű színes zöldségekkel, még szórakoztatóbb a játék. Padlizsán, répa, uborka, paprika… melyikből gyűjtesz be többet?

 

-      Kalóz sátor alagúttal:

kalozsatoralaguttal

Kalózok! Harcra fel! A kertben és a lakásban is nagyszerű móka a bújócska. A bújócskázás során észrevétlenül fejlődik a gyermek mozgáskultúrája és térérzékelése. A gyermek újból és újból át szeretné élni a bebújás-kibújás élményét, mellyel fejlesztjük testének megismerését.

-      Darts játék öntapadós golyókkal:

darts

Nagyszerű szórakozás az egész családnak. Ezt a darts játékot már kisebbekkel is játszhatjuk, mert nem éles nyilakat dobunk a táblára, hanem öntapadós golyókat. Nyáron a strandon egy hűs fa árnyékában vagy bent a hűvös szobában egyaránt nagyszerű kikapcsolódás az egész családnak.

-      Kapd el a békát:

kertijatek

Bárhol játszható játék. Kapcsoljátok a kezetekre a korongokat és küldjétek egymásnak egyik virágról a másikra a békát.

 

 

Az alábbiakban pedig (vásárolt) eszköz nélkül is játszható játékokat mutatok be:

 KAPITÁNY

Rajzoljunk egy téglalapot, vagy jelöljük ki a játékteret kövekkel, szobában párnákkal. Jelöljünk ki egy szigetet és a kapitány kabinját.

Válasszunk egy kapitányt. A kapitány osztja a parancsokat és a matrózok követik azokat.

Például:

- mindenki a fedélzetre! Ekkor mindenki beszalad a kijelölt játéktérre

- mindenki a kapitány kabinjához! Ekkor mindenki odaszalad a kapitányhoz

- mindenki a szigetre!

aki elrontja, kiesik a hajóból a vízbe és ő lesz a cápa. A cápák akadályozzák a matrózokat a feladatok végrehajtásában. Sok-sok nevetés és nagy kavarodás jellemzi a játékot.

 

HIDEG-MELEG JÁTÉK

Elrejtünk valamit a kertben/szobában, a gyerekek pedig megpróbálják megtalálni. Aki elrejtette az apróságot, a hideg-meleg jelzésekkel irányítja a keresőket. A hideg szó az eldugott tárgytól való távolodást jelzi, a meleg szó a közeledést. A FORRÓ = megvan az elrejtett tárgy.

 

KROKODILOK A VÍZBEN

Ez a játék a gyerekek egyensúly érzékét fejleszti.

Rajzoljunk fel "cölöpöket" (köröket) az udvarra. Ha szobában játsszák, vághatunk ki köröket papírból. A gyerekek csak ezeken közlekedhetnek, különben leesnek és beleesnek a vízbe.

Adjunk meg útvonalakat, hogy hova és mely cölöpök érintésével kell eljutni. A körök távolságának növelésével nehezíthetjük a feladatot. 

Lehet fokozni a feladat nehézségét, hogy például csak páros lábbal ugrálhat, vagy egy lábon ugrálhat át a cölöpökön a lurkó.

 

Jó játékot kívánok!

 

Aranyiné Csernyák Eszter

www.kreativlurko.hu

Kommentek

Hagyd a megjegyzésedet