Karácsonyi ajándékok és játékötletek 1-3 éveseknek

Általa megosztva: Aranyi Eszter In: Karácsony : szerda, december 6, 2017 Komment: 0 Találat: 1212

Milyen játékot válasszunk karácsonyra és hogy játsszunk?

Milyen játékot vegyünk Karácsonyra 1-3 éves korosztálynak és hogy játsszunk velük?

 

Ilyenkor december elején, már mindenki gondolkodik a karácsonyi ajándékon. A gyorsabbak már be is szerezték egy részét vagy az összes ajándékot.

Aki viszont még gondolkodik a meglepin, segítünk az alábbiakban, néhány ötlettel.

1 - 2 éves korosztály:

Ennek a korosztálynak az alap darabok amik nem hiányozhatnak a gyerekszoba játékdobozából az az építőkocka a formabedobó és a karikatorony.

Ezekkel a játékokkal játszva fejleszthetjük a picik kézügyességét. Minél színesebb, annál jobb. 

Bemutatok néhány ötletet, ahogyan ezeket az eszközöket, játékokat másképpen is játszhatjuk. Hogy lehet még a kézügyességet, logikát, finommotorikát és a mozgásfejlesztést segíteni ezzel a néhány alap játékkal?

Építőkocka:

Az építőkocka az építésen kívül számos más játékra is lehetőséget ad. Például szortírozhatjuk a kockákat szín szerint.

Csoportosíthatjuk méret szerint.

Meg lehet beszélni az alakjukat a magasságukat.

Összehasonlíthatjuk a vastagságukat, a súlyukat.

Készíthetünk saját formabedobót úgy, hogy egy karton dobozból kivágjuk a kockáknak megfelelő méretű és alakú lyukakat, majd bedobáljuk a megfelelő helyen a formákat.

 epitokocka

Formabedobó:

A formabedobó játékkal is játszhatunk másképpen is mint a megszokott. Építhetünk a darabjaiból tornyot.

Körberajzolhatjuk a formákat egy papírra és játszhatjuk úgy is, hogy nem bedobni kell, hanem megkeresni a megfelelő helyét a formáknak a papíron.

Ezzel a játékkal is tanulhatjuk a színeket, formákat.

Megfoghatjuk a gyermekünk kicsi kezét és húzzuk végig a formák élein, megmutatva a sarkokat. Ezzel az érzékelését segítjük. Mutassuk meg, hogy hol szúrós és hol lapos a forma.

formabedobo formakereso

Képek forrása: www.kreativlurko.hu

 

Karikatorony:

A karikatoronnyal játszva a kézügyességet, sorrendiséget és a logikát is fejleszti a gyermek.

Ha már megunta a rúdra pakolást, akkor rajzoljuk körbe a karikákat egymás mellett és beszéljük át a kisebb-nagyobb fogalmát.

Ha a játék nem nehéz, készíthetünk egy horgász botot és horgászhatunk is. Ha műanyagból vannak a karikák, akkor az esti fürdetésnél is lehet horgászosat játszani.

karikatorony

 

3-4 éves korosztály:

Ennek a korosztálynak nagyon fontos a rendszeres mozgás télen-nyáron. A mozgás segítségével fejleszthető a logikájuk, nagymozgásuk, finommotorikájuk és a beszéd készségük is. Ebben a korban nagyon szívesen játszanak szerepjátékot a gyerekek.

 

Hinta benti és kinti is. A hinta rengeteg készséget fejleszt. A sok hintázás az egyensúly érzéket, a beszédet is fejleszti. Kisebb gyerekeket hintában ringatva megteremthetjük azt az élményt amikor még csak az anyuci hasában ringatózott. Nagyobbakkal (az én srácaim nagyon szerették) játszhatunk pörgetőset is, de csak óvatosan.

Pötyi: Finommotorikát segíti és a rész-egész fogalmának, illetve a képalkotás fejleszthető vele. Kisebbeknek ma már lehet kapni nagyobb méretű pötyit, amit biztonságosan játszhatnak. Nagyobbacskáknak a hagyományos méretű pötyit ajánlom.

potyi

Játékmotor: Szuper kinti mozgásos játék. A legtöbb gyerek nagyon szereti. Az udvaron krétával készíthetünk Kresz pályát, szlalommal, gyalogátkelővel, közlekedési lámpával. Ha a motorozás már jól megy, válthatunk futóbiciklire.

Alagút, sátor: Az alagutak, sátrak nagyon jók a mozgáskultúra, testérzékelés és térérzékelés fejlesztésére. Nem utolsó sorban nagyon szeretik a gyerekek. Ha több gyermek van, szívesen bújócskáznak egymással és bandáznak a sátorban.

jatszosator

Jó Játékot és Kellemes Ünnepeket kívánok!

Aranyiné Csernyák Eszter

Kommentek

Hagyd a megjegyzésedet