Mit ajándékozzak egy egy évesnek?

Általa megosztva: Aranyi Eszter In: Mit játsszunk ma? : hétfő, január 4, 2016 Komment: 0 Találat: 830

Mit ajándékozzak egy egy évesnek?

Mit vegyek a kisfiam születésnapjára? Mit adjak a kislányomnak az első születésnapjára?

Az első születésnap bizony nagy dolog. Felidézzük a jeles napon, milyen is volt először a kezünkben tartani gyermekünket.

Mit adhatunk neki ajándékba, amivel szívesen játszik? Biztos eddig is vettünk már neki játékokat, de a bejegyzésben összeszedem mik azok amiket egy egy évesnek választani szoktak és milyen képességeket fejleszt.

Kézügyesség más néven finommotorika fejlesztése

Formabedobó

Alap darab a gyermekszobában. Általában 1,5 éves kortól ajánlják a formabedobó játékot, de ha valamilyen nagyon egyszerű darabot választunk, amin van 3 különböző forma, azt nyugodtan megpróbáltathatjuk a gyermekkel játszani. 

Ha még nem találja el melyik formát hova kell dobni, mutassuk meg neki, vagy vezessük rá. Húzzuk végig az ujjait a henger szélén, majd húzzuk végig a dobozon található kör formán is. Közben beszéljünk hozzá és magyarázzuk el, hogy ez a két forma ugyanolyan, ezért illik egymásba. Végül segíthetünk neki bedobni a formát.

Őrüljünk együtt a sikereinek.

formabedobó házikó

 

Karikák felfűzése

A karikákat egy rúdra kell felfűzni, meghatározott sorrend szerint. Tanulhatjuk vele a kisebb és nagyobb fogalmát. Általában színesek a karikák, így tanulhatók vele a színek is. Először mutassuk meg a gyermeknek, hogy csak akkor tudja feltenni az összes karikát, ha betartja a megfelelő sorrendet. Ha nem megfelelően pakolja fel, akkor nem fog elférni az összes karika. A montessori tornyok erre a legmegfelelőbbek.

montessori házikó

Egymásba illeszthető poharak

Építhet belőle tornyot, megtanulja, hogy illeszkednek egymásba a poharak és hogy épül fel a torony. Ha több színből áll, akkor ismerkedhet a színekkel is, ha vannak rajta formák, pöttyök, akkor a számolással, számokkal is megismertethetjük.

Itt nem arra gondolok, hogy azonnal vonjunk vele gyököt, de mint ahogy a mondókákban is vannak kiszámolósak, vagy a számokkal mondókásak, mi is megszámolhatjuk, hány pötty van a poháron. Persze az egymásba illesztő játékra teljesen alkalmasak a műanyag poharak is, de amin minta van, még számos más játéklehetőséget is kínál.

Játszhatunk a fürdőkádban is a poharakkal. Az egyikbe tegyünk vizet, a másikba ne. Mutassuk meg a gyermeknek, melyik a nehéz és melyik a könnyű. Áttölthetjük az egyikből a másikba a vizet, vagy mutathatjuk, hogy ha a nagyobból töltjük a kisebbe, akkor nem fér bele az összes víz. Mutassuk meg melyik a teli és melyik az üres pohár.

toronyépítő és formabedobó

Homokozójátékok

Arról, hogy vigyük-e játszótérre, homokozóba a gyermeket illetve mit tudunk játszani vele, ha még nem jár, egy korábbi bejegyzésemben írtam.

talicska fagylaltkészítő szett homokozóba

Golyóvezető

Ha meg tudunk egyezni a családdal, hogy ki milyen ajándékkal lepi meg az egyévesünket, akkor érdemes egy kicsit előre is bevásárolni, hogy a fejlődésének mindig megfelelő fejlesztő játékkal tudjuk őt körülvenni. 

A golyóvezető játékok közül az egyszerűbbek előkészítik az ujjak finom mozgását, azzal, hogy át kell vezetni a golyókat, gyöngyöket egy kötött pályán.

A bonyolultabb golyóvezető játékok már egy kis gondolkodni való feladatot is adnak a gyerekeknek. Például, vezesd oda az állat fejét a testéhez, vagy vidd végig a labirintuson a golyót, vagy rakd ki a kihúzott kártyán lévő sorrendet a golyók vezetésével.

játszóasztal

 

 Jó játékot kívánok!

Kreatív Lurkó

Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről és érdekelnek az akciós ajánlatok, iratkozz fel az akció értesítő hírlevelünkre.

Kommentek

Hagyd a megjegyzésedet