Öt érv a meseolvasás mellett

Általa megosztva: Aranyi Eszter In: Mit játsszunk ma? : hétfő, április 11, 2016 Komment: 0 Találat: 2924

Miért olvassunk mesét a gyermekünknek?

5 érv a meseolvasás mellett

Együtt töltött idő

Meseolvasás közben, ha mi olvassuk a mesét, biztos, hogy nem kalandozik el a gondolatunk, nem vesszük elő a mobiltelefonunk, csak a mesére és a lurkónkra figyelünk. Vagyis létrejön a 100%-os odafigyelés az együtt töltött idő, a gyermekünkkel, más néven a minőségi idő.

Fejlődik a képzelet, a fantázia

Az olvasott és elképzelt mese nem ad a gyermekeknek kész képi elemeket. Megmozgatja a gyerekek fanatáziáját.

Ha bajusszal képzelik el a királylányt a mesében az is lehetséges. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint a színezők esetében. Ha van előre megadott kép, hogy milyen színeket kell használni a kép színezéséhez, akkor a lurkó csak lemásolja a színeket. Ha nincs megadva, hogy milyen színű a kép akkor elgondolkodik rajta, ő maga választ.

Viselkedés mintát ad

A jó elnyeri jutalmát a rossz a méltó büntetését a legtöbb mesében. Könnyebb rávenni a gyerekeket a jó viselkedésre, ha előtte már a meséből is tudja, hogy a mit is jelent a jó és a rossz.

Segít megérteni a felnőttek világát

A mesékben rengeteg jelzőt találunk. Jó, jóságos, jószívű, adakozó, talpraesett, bátor, vakmerő, gonosz, irigy stb. Olvasás közben el is beszélgethetünk arról, hogy mit jelentenek ezek a szavak, illetve a történeten keresztül a gyerekek könnyebben megértik ezen jelzők jelentését. Ezen kívül, ha már ismernek minél több jelzőt, nemcsak a szókincsük gazdagodik, hanem a saját érzéseiket, gondolataikat is gazdagabban le tudják írni, el tudják mondani érzéseiket.

A mese segít fejleszteni a figyelmet

A történetre odafigyel a gyermek. Néha egy - egy kérdést közbeszúrva, visszakérdezve a történetre, mi szülők is segíthetünk a gyermekünknek a figyelme koncentrálásában. Ha visszakérdezünk a történetre, akkor a lurkónk tudja, hogy oda kell figyelni, mert bármikor jöhet egy kérdés a történettel kapcsolatban. Ha azt vesszük észre, hogy gyermekünknek a rövid távú memóriája gyengébb, ezzel a játékkal, játékos meseolvasással fejleszthető a rövid távú memória. 

Ha olyan mesét olvasunk amit már többször olvastunk, tudjuk, hogy ismeri a gyermek, akkor pedig előre kérdezhetünk. Például.: A történet közben: Tudod, hogy most mi következik? Kivel találkozik? Mi fog most történni? 

Ezzel is tudjuk segíteni a gyermek memóriáját azon belül pedig a rövid távú memória fejlődését.

Mesét olvasni szinte bármikor lehet, várakozás közben, utazás alatt (aki bír autóban olvasni) vagy csak összebújva egy nagy árnyas fa alatt a strandon.

Azért, hogy a mesekönyv mindig kéznél legyen, mi elkészítettünk egy online, letölthető mesekönyvet a két Kreatív Lurkó állatkerti kalandját. 
Ezt megvásárolva, bárhol és bármikor olvashatod, mert a megrendelés és fizetés után e-mailben küldjük el a mesét, amit tárolhatsz mobiltelefonon, tableten vagy természetesen ki is nyomtathatod.

A meséhez készült játékos foglalkoztató feladatlapot pedig mindenképpen érdemes kinyomtatni, mert kivágható és puzzle-ként játszható feladat is van benne. Ezen kívül a feladatok között találsz még labirintust és az állatkert térképét is. Ezen a térképen is jó sok feladatot lehet megoldani, sokáig játszhatnak vele a gyerekek.

Lurkó Mesék

A mesekönyvet ide kattintva nézheted meg. Olvass bele, lapozz bele>>http://kreativlurko.hu/termekek/407-lurko-mesek-kreativ-lurko-az-allatkertben.html

Lapozz bele a mesekönyvbe:

Kommentek

Hagyd a megjegyzésedet